International Guide For Monitoring Child Development (GMCD)

Uluslararası Gelişimi İzleme ve Destekleme Rehberi Uygulayıcı Kursları

Uluslararası Gelişimi İzleme ve Destekleme Rehberi Uygulayıcı Kursları

International Guide For Monitoring Child Development (GMCD)

Uluslararası Gelişimi İzleme ve Destekleme Rehberi dört farklı ülkede standardizasyonu olan kapsamlı, ücretsiz 0-42 ay çocuklarda gelişimin izlenmesi, gelişimin desteklenmesi ve erken girişim uygulamaları bölümlerinden oluşan özgün bir yöntemdir. Standardizasyon, geçerlilik, güvenilirlik ve uygulanabilirlik araştırmaları saygın bilimsel dergilerde yayınlanmıştır. Biyoekolojik Kuram, aile merkezli ve güçlülük temelli yaklaşım felsefesi ve ICF (International Classification of Functioning, Disability and Health-İşlevsellik, Yetiyitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırması) temel alınarak hazırlanmıştır. Açık uçlu soru sorma yöntemine dayalı olup uygulama süresi yaklaşık 10 dakikadır. Gelişimi izleme kısmı; gelişimi ifade edici dil, alıcı dil, ince hareket, kaba hareket, ilişki, oyun ve özbakım alanlarında değerlendirmeyi ve izlemeyi sağlar. Bunun yanında çocuğun Geliştiren Bakım ortamının anlaşılması, çocuğun ve ailenin güçlü yönlerinin, destek gereksinim olan yönlerinin, gelişimsel risk etmenlerinin anlaşılmasına olanak verir. Gelişimi destekleme kısmı, bazı açık uçlu sorular yanında yoğun bilimsel çalışmalar sonucunda üretilmiş Destekleme Kartı ve “Seninle Gelişirim” kitabından oluşur. Erken girişim uygulamaları aile merkezli, ICF temelli, ev temelli ve bireyselleştirilmiştir. Uluslararası alanyazında erken çocukluk döneminde kullanılabilecek gelişimsel değerlendirme araçları arasında en uygunu olarak belirlenmiştir. International Developmental Pediatrics Association (IDPA) Gelişimsel Pediatri Derneği ve Ankara Üniversitesi Gelişimsel Pediatri Bilim Dalı tarafından düzenlenen kurslarla dünyada 30’dan fazla ülkede, binlerce uzmana uygulayıcı eğitimi ve sertifikası, 13 ülkede eğitici eğitimi verilmiştir. Araştırmalarda kullanılabilmesi için araştırmacı güvenirliği gerekmektedir.

Türkiye’de geliştirilen ve çocukların gelişiminin izlenmesi ve desteklenmesinde dünyada pek çok ilke imza atan bu buluş, eğitimlerin verildiği ülkelerin dillerine çevrilmiş, eğitimlere katılan uzmanlar yöntemi, ülkelerinde ve diğer ülke meslektaşlarına ulaştırarak yaygınlaşmaktadır. Yurtiçi ve yurtdışından gelen istekler doğrultusunda GİDR Eğiticisi olan uzmanlar tarafından eğitimler, istemde bulunan bölgeye bizzat gidilerek ya da uzaktan eğitim yöntemleri ile verilmeye devam edilmektedir.

gmcdturkey@gmail.com

Ertem IO, Dogan DG, Gok CG, et al. A guide for monitoring child development in low- and middle-income countries. Pediatrics. 2008;121(3):e581-9.

Ertem IO, Krishnamurthy V, Mulaudzi MC, Sguassero Y, Balta H, Gulumser O, Bilik B, Srinivasan R, Johnson B, Gan G, Calvocoressi L, Shabanova V, Forsyth BWC. Similarities and differences in child development from birth to age 3 years by sex and across four countries: a cross-sectional, observational study. Lancet Glob Health. 2018;6(3):e279-e291.

Boggs D, Milner KM, Chandna J, Black M, Cavallera V, Dua T, Fink G, Kc A, Grantham-McGregor S, Hamadani J, Hughes R, Manji K, McCoy DC, Tann C, Lawn JE. Rating early child development outcome measurement tools for routine health programme use. Arch Dis Child. 2019 Apr;104(Suppl 1):S22-S33.

Ertem IO, Krishnamurthy V, Mulaudzi MC, Sguassero Y, Bilik B, Srinivasan R, Balta H, Gulumser O, Gan G, Calvocoressi L, Johnson B, Shabanova V, Forsyth BWC. Validation of the International Guide for Monitoring Child Development demonstrates good sensitivity and specificity in four diverse countries. Acta Paediatr. 2019 Jun;108(6):1074-1086.

Uluslararası Kurslarımız

Kongre/ Etkinlik

1st International Developmental Pediatrics Association Congress

2015